Fotturer

Ut på tur, aldri sur!

Det er mange flotte fotturer i vårt nærområde, alt fra korte halvtimesturer til dagsturer. Vi gir deg gjerne informasjon om hvor det er best å gå for deg og dine, men her har vi valgt ut to av våre favorittområder å vandre i: Storholten/Dempa turområde, og Stavassdalen. Vil du ha mer informasjon om fotturer i Grane kan du gå hit for mer informasjon: Turkart Helgeland

Storholten/Dempa turområde

Hvis du vi gå en kort fottur, så kan vi anbefale den korte, men bratte turen opp til Storholten som ligger rett på den andre siden av elva når du er på vår raftingbase. Dette er også hvor vi har rappellering. Det tar ca. 15-20 minutter å gå fra parkeringsplassen bak vegvesenets veiestasjon og opp til toppen av Storholten – små barn og litt mer utrente folk må selvsagt beregne mer tid. Vel oppe kan du nyte en pause ved piknikkbordet, og skue utover majestetiske Austervefsna som renner igjennom Troio rett nedenfor. Fra her kan du enten gå ned igjen den samme veien som du kom opp, eller du kan fortsette inn i Dempa turområde med flere ulike stier å velge mellom.

 

Stavassdalen

En kort kjøretur sør for Trofors ligger Stavassdalen, et populært vandrested for lokalbefolkningen, og også en av innfallsportene til Lomsdal-Visten nasjonalpark. Kjør grusveien sørover fra Coop Prix i Trofors, til du kommer til et kryss og skilt opp Stavassvegen. Etter kort tid vil du se skilt og parkering til to korte gåturer (perfekt for småbarnsfamilier) til Gåstjønna og Langvatnet. Sistnevnte har en gapahuk og flere bålsteder for å grille pølser, og er også et yndet sted å svømme om det er varmt i været. Gåstjønna har en trollstig som går rundt tjønnet, og også et bålsted for å grille, men ingen gapahuk. Hvis du fortsetter å kjøre opp Stavassveien kommer du etter kort tid til flotte Bjørns plass, som er en moderne rasteplass med fantastisk utsikt over Grane kommune. Rasteplassen har både piknikkbord under tak, utedo og bålplass. Litt lenger opp i veien ligger en annen rasteplass, med et piknikkbord og bålpanne, men ingen andre fasiliteter. Her kan du grille pøler og skue utover majestetiske Stavassdalen og inn mot Lomsdal-Visten nasjonalpark.

Hvis du kjører veien til ende kommer du til en større parkeringsplass. Fra her kan du gå til Storklumpen (det høyeste fjellet i Grane), eller krysse elva på bru og sti over til Stavassgården. Dette er en restaurert gård som også fungerer som en selvbetjent DNT-hytte – det tar bare fem minutter å gå inn fra parkeringsplassen og er et flott sted å overnatte for de som liker det enkelt, men stemningsfullt. Fortsetter du videre forbi Stavassgården er det 3 kilometer opp til Stavvatnet – her finnes også bålplasser for å grille. Et annet alternativ er å gå den gamle Stavssgårdsveien tilbake ned til Trofors fra Stavssgården – da får man en variert fottur med både gammelskog, kloppa myrer og tidvis flott utsikt. For den som liker å enduro-sykling (sykkel med demping er nødvendig) er dette også en fin tur, selv om det er steder hvor man må gå av sykkelen for å unngå trær eller bekker uten bru. For mer informasjon om overnatting gå hit: Stavassgården

 

 

Med en RiverNorth guide:

Har du lyst til å bli med på en guida fottur, uansett lengde, så er det bare å gi oss en lyd så finner vi den beste turen for deg og dine utifra vær, forhold og ønsket lengde.

 

Trip details

Juni - september
Så lenge som man vil
Ingen aldersgrense
På forepørsel
Bilder sørger man for selv