Besøksinformasjon

For fiskere:

Vefsna er delt inn i ulike fiskesoner, og man må kjøpe korrekt fiskekort for den sonen man skal fiske i. Disse kan kjøpes på www.inatur.no. Etter at du har kjøpt lisensen får du også tilgang til koden for å kunne desinfisere fiskeutstyret gratis på VeFis desinfeksjonsstasjon på Trofors. (se kart). Ellers har VeFi også desinfeksjonsstasjoner i Mosjøen.

Husk at alt fiskeutstyr som har blitt brukt i andre elver denne sesongen må behandles før de kan brukes i elvene i Vefsna-vassdraget. Overtredelse av disse bestemmelsene kan medføre utestenging fra elvene samt ilegging av bot.

Vennligst vær oppmerksom på at alle fiskere må ha et nasjonalt fiskekort for laks og sjø-ørret. Kvittering må vises ved inspeksjon av oppsynsmann.

For mer informasjon gå til: https://lakseelver.no/nb/elver/vefsna

Desinfeksjonstasjoner for fiskere langs E6, elvepadlere bruker stasjon på RiverNorths base.

For padlere og andre brukere av elva:

Gyro har vært et stort problem for elvene i Nordland i flere tiår. Parasitten spres manuelt mellom vassdrag ved at vann/utstyr som er vått og som inneholder parasitter blir tatt med fra et smitta vassdrag til et friskt vassdrag. Det er vanskelig å vite til enhver tid hvor parasitten faktisk finnes, så hovedregelen er at du skal desinfisere eller helt tørke alt av utstyr og kajakk hvis du flytter deg mellom to vassdrag. Dette er den eneste helt sikre metoden for å sikre spredning av parasitten. I skrivende stund vet vi at følgende elver som blir flittig padlet har parasitten: Rana, Driva, Fusta.

Du kan kjøpe desinfeksjonsmiddel (Virkon S) på alle Felleskjøpbutikker i Norge. Det må blandes ut med vann – se informasjon på pakning. Du kan også bruke desinfeksjonsstasjoner, som enten er gratis eller avgiftsbelagte. Desverre finnes ikke en komplett liste over slike stasjoner i Norge – pass på å planlegge FØR padleturen og ta kontakt med f.eks. turistinformasjoner eller kommuner før du skal padle slik at du vet hvor du kan finne desinfeksjonsutstyr. Hvis du skal padle i Vefsna-regionen kan du komme til RiverNorths base på Trofors og desinfisere utstyr gratis. Vennligst send en sms til +47 466 22 098 eller en e-post til mail@rivernorth.no før du kommer, slik at vi kan avtale tidspunkt.

For mer informasjon om gyrodactulus salaris : https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskehelse/fiske_og_skjellsykdommer/gyro/

Vær ansvarsbevisst – skaff deg informasjon – desinfiser!

Allemannsretten:

Denne flotte loven gjør det mulig for oss alle å reise rundt i Norge for å telte og gjøre de fantastiske utendørsaktivitetene vi er så glad i – men loven inneholder også plikter og regler vi må forholde oss til. Grunneiere har sine rettigheter, og vi må gjøre vårt beste for å følge gjeldende retningslinjer. Dette er de viktigste, og vær så snill å les de grundig for å kunne nyte natur og elver ansvarlig:

  • Parker ikke i private innkjørsler eller andre steder hvor bilen kan skape problemer for bønder og andre som bruker området.
  • Ta ikke snarveier over inngjerdet mark, åker eller annen privat eiendom.
  • Respekter folk som bor og jobber i nærområdet.
  • Betal bom- og parkeringsavgifter.
  • Unngå å spre gyro til vassdrag ved å tørke eller desinfisere kajakk og utstyr når du beveger deg mellom vassdrag eller innsjøer.
  • Unngå å sette opp telt nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter.
  • Vær ikke mer enn to netter på samme teltsted.
  • Ikke legg igjen søppel eller dopapir.
  • Du kan tenne bål i åpent terreng, men ikke i eller i nærheten av skogen fra 15 april til 15 september.
  • Ta alltid kontakt med politiet hvis du mister en kajakk, eller tar del i en større redningsaksjon på elva.
Nyt naturen med respekt